Λ. Παπαγιαννάκης για τα pushbacks: Δεν έχουμε μετρήσει ποτέ τι έχουν προσφέρει οι άνθρωποι που ήρθαν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα

Ράδιο ΜέΡΑ
17 Ιούν, 2022

Παρά τις επίμονες αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, είναι κοινός τόπος για τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και φορείς παγκόσμιου βεληνεκούς, ότι η χώρα μας συστηματικά καταφεύγει στην αποτρόπαια τακτική των επαναπροωθήσεων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας. Δεν είναι μόνο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που εξεγείρονται, υπάρχουν και εμπεριστατωμένες μελέτες και έρευνες οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ που το καταγράφουν, επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στο Στίγμα της ΜέΡΑς το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΛΕΔΑ), Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο οποίος αναφέρει μάλιστα ότι έχει υπάρξει και προσπάθεια ώστε εμμέσως να νομιμοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις: «Η Ελλάδα, μαζί με άλλα κράτη-μέλη, είχαν ζητήσει έμμεσα να αναγνωριστούν τα pushbacks ως μια λογική πολιτική. Δεν τα περιέγραφαν ως pushbacks, το έγραφαν με έναν εύσχημο πολιτικό τρόπο και ζητούσαν επί της ουσίας να αναγνωριστούν τα pushbacks. Το αίτημα όμως δεν έγινε δεκτό, δεν συζητήθηκε καν.»

Δυστυχώς, η τακτική της παράνομης επιστροφής στην Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο σε πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται στα σύνορα. «Υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις όπου επί της ουσίας πήραν ανθρώπους από τη μέση του δρόμου και τους έστειλαν στην Τουρκία. Σε μια περίπτωση, ένα ασυνόδευτο ανήλικο βρέθηκε στην Τουρκία, ενώ υπήρχε εντολή από τον εισαγγελέα για τοποθέτησή του σε ξενώνα. Υπάρχει ο περίφημος διερμηνέας της Frontex, που είναι Ιταλός πολίτης, όμως έχει καταγωγή από το Αφγανιστάν. Του έκαναν profiling όποιοι του έκαναν και τον έστειλαν στην Τουρκία. Βέβαια μετά τον έφεραν πίσω, γιατί δούλευε για τη Frontex, αυτό είναι το παράλογο. Υπάρχει η Γαλλίδα υπήκοος που επαναπροωθήθηκε βίαια και έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας…» αναφέρει μεταξύ άλλων περιπτώσεων το μέλος της ΕΛΕΔΑ.

Παράλληλα, ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε σαν κοινωνία είναι ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας συγκεκριμένα στοιχεία για τα οφέλη που προκύπτουν από την παραμονή και ενσωμάτωση των μεταναστών στις οικονομικές δραστηριότητες και στην κοινωνία γενικότερα. «Δεν έχουμε μετρήσει τι προσφέρουν οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εδώ. Δεν έχουμε μετρήσει πόσους μισθούς δώσαμε σε νέους Έλληνες επιστήμονες που δεν έφυγαν γιατί είναι εδώ και δουλεύουν για το προσφυγικό, η εμπειρία που έχουν αποκτήσει και πόσο κοστίζει αυτή η εμπειρία. Σε οποιαδήποτε χώρα και να πήγαιναν θα έβρισκαν δουλειά χθες. Και ενδεχομένως κάποια στιγμή θα τους χάσουμε. Άλλο brain drain εδώ. Δεν έχουμε υπολογίσει πόσα λεφτά έχουμε χάσει από τη μη πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από αυτούς που δουλεύουν στη μαύρη αγορά και επιστρέφουν τα λεφτά στις χώρες τους. Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για δισεκατομμύρια που έχει χάσει η χώρα… Η συζήτηση για τη μετανάστευση θέλει σοβαρότητα και μακρόπνοο σχεδιασμό» καταλήγει στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο