Γ. Βαρουφάκης στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV: Απέναντι στο «Δεν υπάρχει εναλλακτική» προτάσσουμε το «Όλα μπορούν να είναι αλλιώς»

Συνεντεύξεις - videos
24 Φεβ, 2023

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στην τηλεόραση της ΝΑΥΤΕΡΜΠΟΡΙΚΗΣ και τον δημοσιογράφο Κώστα Καλέτσιο ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναλύοντας το σύνθημα «Πρώτη φορά Ρήξη. Όλα μπορούν να είναι αλλιώς», μίλησε για τη Ρήξη με τη μόνιμη φυλακή χρέους στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός, τόσο το δημόσιο όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

«Έχουμε μία φυλακή χρέους που ταυτόχρονα αποτελεί και πηγή αισχροκέρδειας πάρα πολύ λίγων», σχολίασε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ5 και συμπλήρωσε «έχουμε εγγυηθεί στα ξένα αρπακτικά 23 δις που δεν έχουμε, αν δεν τα βγάλουν αυτά από τους πλειστηριασμούς εμείς θα δανειστούμε, τα παιδιά μας δηλαδή, άλλα 23 δις, από την ΕΚΤ έμμεσα, για να τα πάρουν τα αρπακτικά. Ρήξη με αυτά. Ρήξη με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο είναι άνω ποταμών αυτό που γίνεται, τόσο οι πρόσοδοι που εισπράττουν οι συγκεκριμένοι κύριοι μαζί με τη CVC που αγόρασε τη ΔΕΗ όσο και αυτές οι επιδοτήσεις που ουσιαστικά λένε ότι παίρνουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής της χονδρικής που δίνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας από το κόστος των ΑΠΕ, του λιγνίτη, των υδροηλεκτρικών και τα ξαναδίνουν στους ίδιους ανθρώπους ως παρόχους και μετά δανείζονται για να επιδοτήσουν τον κόσμο. […] Αν θέλουμε να παραδοθούμε σε μια διαδικασία ερημοποίησης της χώρας επειδή οι εχθροί είναι ισχυροί αυτό δεν συνάδει με την Ιστορία μας. Εμείς έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτάσεις εδώ και δύο χρόνια».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (2015) λέγοντας ότι «ήταν λάθος, όχι τόσο της 20ης αλλά στις 24 Φεβρουαρίου, με ύπουλο τρόπο, ο Σόιμπλε, και η Λαγκάρντ και ο Ντράγκι έβαλαν από την πίσω πόρτα το θέμα του δικού τους MOU το οποίο δεν έβγαινε. Εκεί έπρεπε να είμαι πιο αδέκαστος, δεν έπρεπε να το έχω υπογράψει αυτό και το άλλο, ότι δεν είχα προετοιμάσει τον κόσμο για το τι σημαίνει το ΟΧΙ. Εγώ από την αρχή έλεγα ότι έπρεπε να είμαστε πιο ανοιχτοί με τον κόσμο, να τους πούμε ότι “υπάρχει πιθανότητα να μας κλείσουν τις τράπεζες, γιατί εκεί πήγαινε. Δεν τις κλείσαμε εμείς τις τράπεζες, ο Ντράγκι τις έκλεισε. Και να μας το κάνουν για να προκαλέσουν σε εμάς ασφυξία και να προκαλέσουμε μετά εμείς σε εσάς ασφυξία με το 24% ΦΠΑ”. Έπρεπε να είμαστε πιο ξεκάθαροι. Τώρα μιλάμε ξεκάθαρα στον κόσμο και λέμε ότι όλα αυτά που προτείνουμε δεν θα γίνουν ανώδυνα. Η Ρήξη έχει κόστος».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «είμαστε μεταξύ 4 και 4,5%, εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι έχετε δίκιο, ο στόχος μας είναι πολύ πιο ψηλά για να δώσουμε δύναμη στη φωνή στις απόψεις μας μέσα και έξω από τη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις που κάνουμε ξέρετε τι μας δείχνουν; Όταν εμείς καταθέτουμε μία πρόταση, όταν κάνουμε Συνέδριο το 8-9% του ελληνικού λαού μαθαίνει γι’ αυτές τις κινήσεις μας. Οπότε αν είμαστε στο 4% με αυτό, νομίζω ότι πάμε καλά».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο